top of page
havanezer hrvatska uzgajivačnica havanezera

Bichon Havanese Kennel

Havanezer

havanski bišon

 

Havanezer je pasmina koja pripada Bichon obitelji i nacionalni je pas Kube, razvijen od sada izumrlog Blanquito de La Habana (˝mali bijeli havanski pas˝). Blanquito je potomak sada također izumrlog Bichon Tenerife psa. Smatra se da je Blanquito unakrsno križan sa drugim Bichon vrstama, uključujući i pudlicu, kako bi nastao današnji Havanezer. Nekada ih se je nazivalo ˝Havanski svilenkasti psić˝, to je drugo izvorno ime za Blanquito de La Habana.

 

 

Havanezer je pas malih dimenzija, čvrste strukture, sa repom nošenim preko leđa i ušima koje padaju duž obraza. Dlaka je bogata, duga i svilenkasta, a dolazi u svim bojama.

Havanezer je pas živahne i vesele naravi, poznat po svom elastičnom hodu, obilježju koje ga razlikuje od svih drugih pasmina. Havanezer je idealan obiteljski ljubimac, vrlo je prilagodljiv gotovo svakom okruženju, a njegova jedina želja je da bude u društvu svojih vlasnika. Zbog svojih jakih društvenih potreba, havanezer neće dobro napredovati u okruženju u kojem je izoliran svaki dan po nekoliko sati.

IZGLED

 

Iako je havanezer veličinom mali pas, on je čvrste građe i nije pretjerano osjetljiv. Većina havanezera je težinom od 4-7 kg i visinom od 22-29 cm, a idalno je od 23-27 cm u grebenu. Tijelo mjereno od ramena do stražnjice je nešto duže od visine u grebenu, dajući psu izgled nešto duži od visine. Dužina tijela proizlazi iz dugog prsnog koša, a ne bokova.

 

Jedinstveni aspekt pasmine je gornja linija, koja se lagano uzdiže od grebena do sapi, stvarajući ravnu liniju tijela.

Poznati po svom razigranom, živahnom hodu, u pokretu njihove snažne stražnje noge i kraće nadlaktice proizvode elastično kretanje. Kut linije tijela u pokretu se ne mijenja.

 

Njuška je puna i lagano se sužava prema nosu, ali nije šiljasta niti prekratka. Duljina lubanje mjerena od stopa do zatiljka jednaka je duljini njuške. Lubanja je ravna do blago zaobljena, široka, a prednji dio je blago uzdignut.

 

Duljina od stopala prema laktu jednaka je duljini od lakta do grebena. Pretprsje je dosta izraženo. Kada je u stojećem položaju, prsne linije se nalaze uz laktove, stvarajući duboka prsa. Rebra su dobro zaobljena, a trbuh je umjereno uvučen.

 

Havanezer ima tamno smeđe oči, bademastog oblika, obrubljene crnom bojom. Uši su postavljene relativno visoko, padaju po obrazima diskretno formirajući blagi pad koji ih drži lagano uzdignutima. Nisu niti udaljene, a niti sljepljene uz obraze.

Rep je nošen visoko, poželjno svinut preko leđa, ukrašen sa zastavicama duge svilenkaste dlake.

 

U standardu pasmine napominje se da nije dozvoljeno nikakvo rezanje dlake, osim neznatnog obrezivanja oko šapa kako bi se psu omogućilo ispravno hodanje, dlaka na čelu može se malo skratiti, tako da ne pokriva oči i dlaka na njušci može biti lagano uređena, ali poželjno je da se ostavi u prirodnoj duljini. Svako daljnje šišanje, trimanje ili korištenje škara u svrhu kraćenja dlake je zabranjeno i može biti diskvalifikacijska greška na izložbama pasa. Međutim, mnogi vlasnici pasa šišaju svoje ljubimce na kratko radi lakšeg održavanja.

BOJA I OZNAKE

 

Iako postoje argumenti o tome da li su svi izvorni havanezeri bili bijeli ili različitih boja, današnji havanezeri prihvatljivi su u svim bojama dlake i oznakama. Svi obojani psi moraju imati crni nos i crne obrube oko očiju. Jedini izuzetak su psi čokoladne boje, kod kojih je dopuštena smeđa pigmentacija umjesto crne.

Primjeri boje dlake su: bijela, krem, lanena, crvena, smeđa, bež, narančasta, srebrna, plava i crna. Dlaka može biti cijela u jednoj boji ili imati oznake u jednoj ili više boja.

havanski bišon

DLAKA

 

Dlaka havanezera je duga, mekana, lagana i svilenkasta. Može biti ravna, kovrčava ili lagano valovita, što je i poželjno.

Za razliku od drugih pasa koji imaju poddlaku, vanjski sloj nikada nije pretjerano grub ili pretjerano gust, već je mekan i lagan.

Poddlaka je ponekad potpuno odsutna. Dlaka havanezera treba biti mekana, gotovo hladna na dodir, poput nerafinirane svile (za razliku od maltezera čija je dlaka poput rafinirane svile). Međutim kod nekih pasa dlaka može biti previše svilenkasta, što joj daje izgled kao da je masna. A sa druge strane dlaka Havanezera može biti preoštra ili pamučasta što joj daje ˝neposlušan˝ izgled.

 

Zbog tropske prirode fina i lagana dlaka Havanezerima služi kao suncobran, hladi ih i štiti od vrućina. To znači da iako dlake ima u izobilju ona im nije zaštita od hladnoće. Ovi se psi vrlo brzo ohlade, zbog toga je u zimskom razdoblju vrlo bitno dlaku ostaviti dulju te ih još po potrebi i dodatno zaštititi.

Dlaka se može prikazivati prirodno isčetkana i počešljana ili u ˝vrpcama˝ koje se dobiju tehnikom pretvaranja duge dlake u vrpce, slično dreadlocksima kod ljudi. Takav izgled može biti vrlo težak za postići nekom početniku, zato je preporučljivo konzultitrati se sa nekim tko je to radio već prije. Isčešljavanje mrtve dlake je vrlo bitno. Dlaka Havanezera raste vrlo brzo i ukoliko se redovito ne češlja, vrlo lako dolazi do zapetljanja odnosno čvorića. Također, iako je dlaka havanezera hipoalergena ukoliko se ne češlja redovito može doći do ćešćeg ispadanja dlake odnosno može se više linjati.


 

TEMPERAMENT

 

Havanezer je zbog svojih dimenzija izvrstan pas za igru. Jako je pametan i može se vrlo lako istrenirati. Najbolje ga je trenirati dok je još u mladoj dobi zato jer će neke navike ostati kako postaje stariji. Međutim, treniranje ovih pasa još uvijek je moguće i kada su stariji. Poput mnogih malih pasmina, ponekad može biti težak za kućna pravila.

Ova pasmina je vrlo pametna i može se istrenirati puno brže od većine malih pasa. Havanezeri su vrlo privrženi i vrlo vjerni svojim vlasnicima. Ovi psi vrlo često će odabrati jednog vlasnika za kojeg će se ˝zalijepiti˝ i u stopu ga slijediti. Kao rezultat toga havanezeri neće dobro napredovati u kućanstvu u kojem će često i dugo biti ostavljani sami kod kuće. Potrebno je uložiti posebne napore kako bi se osiguralo da havanezer bude u mogućnosti provesti neko vrijeme sam kod kuće, te se na taj način izbjegavaju mogući problemi u ponašanju  u slučaju odsutnosti vlasnika. Iako su havanezeri aktivni i živahni psi, dovoljno su mali te je njihove dnevne potrebe za vježbom moguće ispuniti u kući ili dvorištu zbog toga što ne zahtjevaju toliko snažne vježbe kao što to trebaju neke pasmine. Međutim, vježba i igra je nužna i vrlo bitna kako bi ova pasmina bila sretna i zdrava.

millennium diamonds

Ovi psi se jako vole igrati i boraviti vani. Havanezer je sretan i zadovoljan kada je i njegov vlasnik zadovoljan. Havanezeri su jako društveni psi te za njih nije tipično da laju na strance, no neki pojedinci mogu biti nešto sramežljiviji od drugih. Ova pasmina ima jaku osobnost i temperament. Ovi psi jako se vole igati i biti u društvu ljudi. Neki psi postanu samostalni i neovisni, iako vole biti u društvu ljudi nisu opsjednuti izljevima ljubavi. Ako neki pas, bilo koje pasmine, pokazuje izrazitu sramežljivost potrebno je uložiti dodatan trud kako bi se socijalizirao postepeno i temeljito od najmlađe dobi. Ovo nisu psi koji bi mogli živjeti izričito izvan kuće, preporučljivo je da budu smješteni unutar kuće u blizini svog vlasnika. Oni jako vole nastupati pred drugima i imaju veliku potrebu za iskazivanjem ljubavi te jako vole dobivati pažnju. Ova pasmina jako voli i uživa u društvu ljudi, jako dobro se slaže sa svim dobnim skupinama te može biti smještena u bilo kojem tipu stana ili kuće (veliki ili mali). Havanezeri imaju jako sretnu i posebnu osobnost.

 

 

POVIJEST

 

Havanezer je jedan od članova Bichon obitelji, koja uključuje još i maltezere, bolonjezere, cotone, kovrčave bišone i malog lavljeg psa. Vjeruje se da su preci ove pasmine porijeklom sa Tenerifa. Neki vjeruju da se porijeklo cijele Bichon obitelji može ptaratiti unatrag do Tenerifa, dok drugi tvrde da su počeci na Malti, pozivajući se na zapise Aristotela i druge povijesne dokaze o ranoj prisutnosti takvih pasa na Malti. Ali bez obzira na podrijetlo pasa Bichon obiteli, ovi mali psi ubrzo su postali odani pratitelji španjolskih kolonista na Kubi, a bili su također vrlo cijenjeni od strane plemićkih obitelji.

 

Za vrijeme kubanske revolucije, visoka klasa Kubanaca pobjegla je u SAD, ali samo neki su uspjeli sa sobom povesti i svoje pse.

1970 godine kada su američki uzgajivači pasa postali zainteresirani za ovu izuzetno rijetku i šarmantnu pasminu u bazi podataka bilo je samo 11 pasa.


 

HAVNEZER KAO RADNI PAS

 

Zbog svoje vedre naravi i izuzetno lake obuke, havanezeri se koriste u razne svrhe, uključujući:

 

  • Terapijske pse

  • Pomoćne pse, kao što su signalni psi za osobe sa oštećenjem sluha

  • Pse za izvođenje raznih trikova i performansi

  • Pse za praćenje

 

 

Havanezeri također sudjeluju u raznim psećim sportovima, kao što su:

 

  • Agility

  • Flyball

  • Pseće muzičko izražavanje

  • Trening poslušnosti

 

 

 

 

cacib zagreb

NJEGA

 

Havanezera u dlaci treba temeljito češljati najmanje dva puta tjedno. Havanezer sa gustom ili kovrčavom dlakom biti će skloniji zapetljavanju i čvoričima tako da zahtijeva češće češljnje od onoga sa svilenkastom, blago valovitom dlakom.

Ukoliko pas nije izložbeni, dlaka se može skratiti što zahtijeva manje češljanja. Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca šišaju svoje pse radi jednostavnijeg održavanja.

Kada izađu na snijeg na šapama i dlaci stvorit će se grudice leda koje samo treba isprati (otopiti) u toploj vodi. Kada kupate havanezera pobrinite se da ga dobro osušite. Neki psi koji imaju kratku dlaku mogu se samo izbrisati i osušiti na zraku, no većina će trebati sušenje toplim zrakom (fenom). Također je potrebno češljati dlaku tijekom sušenja kako se ne bi zapetljala. Koristite jaki ispuh ali pazite na temperaturu kako bi zaštitili njihovu nježnu kožu. Pretopli zrak može oštetiti kožu.

Dlaku na šapicama između jastučića treba redovito obrezivati kako bi se omogućilo lakše hodanje po glatkim i skliskim površinama. Neki psi mogu imati problema sa suzenjem očiju. Veterinar može predložiti liječenje upale oka ukoliko je to uzrok suzenja kako bi se smanjile ili uklonile mrlje. Ponekad su uzrok suzenja alergeni iz hrane tako da bi bilo preporučljivo i korisno prebacivanje na hranu koja u svom sastavu nema određene alergene, ukoliko su isti poznati. Prekomjerno suzenje ponekad može biti rezultat dlaka koje ulaze u oči pa se preporuča da se dlaka oko očiju pusti da izraste, a ne reže se. Havanezeru možete skupiti dlaku u repiće ili pletenice kako mu ne bi ulazila u oči i izazivala iritacije.


 

Kao i kod svakog drugog psa sa padajućim ušima, uši moraju biti čiste kako bi se spriječile infekcije uha. Loptice od vate mogu biti postavljene unutarv savkog uha prije kupanja kako bi se spriječilo da voda ulazi u uho. Nakon kupanja uho može biti vlažno pa se preporuča da se isčupa dio dlačica kako bi se omogućilo da zrak cirkulira i kako bi se spriječilo stvaranje gljivica.

 

Havanezer nije glasan pas, ali će upozoriti svoje vlasnike da se približavaju nepoznati ljudi. Neki psi razviju snažnu povezanost sa vlasnicima pa ih ponekad zovu ˝čičak˝ pas, obično prate svoje vlasnike posvuda, pa čak i u kupaonicu.

Havanezeri su općenito zdravi i jaki psi sa relativno malo ozbiljnijih zdravstvenih problema. Obično žive 14-16 godina.

millennium diamonds

Havanese Movie

Millennium Diamond`s © 2014.-2018. Sva prava pridržana.

bottom of page